Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.10.12

Henri de Villamont Chassagne-Montrachet 2009

Henri de Villamont Chassagne-Montrachet 2009
  • Valmistaja: Henri de Villamont
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Chassagne-Montrachet
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Chassagne-Montrachet
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 39,80e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 40,70e (Tammikuu 2014, Alko)

Viime kuussa Alkon valikoimat kasvoivat kahdella Côte de Beaunen laadukkalla valkoviinillä; yhdellä Puligny-Montrachet'lla ja yhdellä Chassagne-Montrachet'lla. Vaikka molemmat näistä kylistä tuottavat erittäin arvostettua viiniä, lienevät ne kuitenkin tunnetuimpia erityisesti näiden kylien rajalla sijaitsevasta, Grand Cru -tasoisesta Montrachet'n viinitarhasta, jonka Chardonnay-rypäleistä valmistettua valkoviiniä pidetään yhtenä maailman parhaista, ellei jopa parhaana.

Chassagne-Montrachet'n muut viinit tehdään pääasiassa samalla lailla kuin itse Montrachet'n viinit: Chardonnaysta ja tammessa kypsyttämällä. Ostamalla Montrachet'n sijaan perus-Chassagne-Montrachet'ta, jää paitsi ylivertaisena pidetystä Montrachet'n terroirista ja vanhojen köynnösten tuottamasta intensiivisestä viinistä, mutta samalla lompakkoon tulee n. 100-1000 euroa pienempi lovi. Eivätkä nämä kylien "perus"-viinitkään nauti arvostusta ihan sieltä pienimmästä päästä.

Väriltään Henri de Villamontin Chassagne-Montrachet on melko kellervä, seassa on kevyen vihertävä juonne. Viinin 11 kuukautta pienissä tammitynnyreissä tulevat tuoksussa selvästi esiin: päällä on kermatoffeeta, voita, puista tammea ja vasta niiden alla on kypsää omenaa ja hentoa keltaluumua. Kokonaisuus on hyvin runsas, mehevä ja kutsuva.

Runsas maku jatkaa tyylikkäästi siitä mihin tuoksussa jäätiin: suutuntuma on leveä, pehmeä mutta ryhdikäs ja tasapainoinen. Makumaailmassa on ananasta, tuoretta omenaa, trooppisuutta, erinomaisesti integroitunutta mausteista tammisuutta ja voimaisuutta. Yleisvaikutelmalta on hapokkaan ryhdikäs, mutta samalla niin runsas, että viini vain liukuu silkkisesti kielellä.

Jälkimaku on hento mutta pitkänpuoleinen. Tammisuus maistuu hetken puisena mausteisuutena, mutta sitten trooppinen hedelmäisyys saapuu framille ja loppusilaus muuttuu makeaksi, lähes hedelmäkarkkiseksi, jättäen tyylikkäälle viinille hieman erikoisen loppuhuipennuksen. Jääköön maistajan päätettäväksi onko tämä tyylirikko vai huvittava kuriositeetti – itselle tämä ainakin toi sopivasti huumoria muuten kovin vakavamielisen oloiseen viiniin.

Kokonaisuus on varsin tyylikäs ja runsas, ilman että sorrutaan minkäänlaiseen liioitteluun. Vaikka uusi maailma hallitsee tammitettujen Chardonnay-viinien myyntiä määrällisesti, löytyy todella harvoin uudesta maailmassa yhtä tyylillä tammitettuja Chardonnay-viinejä kuin Burgundista. Tässäkin viinissä on tammea ja paljonkin, mutta toisin kuin monessa uuden maailman tammipommissa, tässä se on juuri erinomaisesti balanssissa hedelmän kanssa (eli hedelmä maistuu tammen alta, mutta samalla hedelmä ei peitä tammea, jolloin tammi ainoastaan tekee hedelmästä tunkkaisen ja väsyneen oloista) ja loistavasti integroituneena kokonaisuuteen – on vaikeata erottaa missä tammen aromit loppuvat ja hedelmä alkaa.

Viinipullolla on kyllä hintaa, mutta tyyliä ja eleganssiakin löytyy pienen kylän verran. Silti viini ei vaikuta sieltä ryhdikkäimmästä ja kypsytyskestävimmästä päästä, enkä uskaltaisi itse odottaa tämän viinin kanssa juurikaan 4-5 vuotta pidempään, sillä kokonaisuus on varsin kypsän ja helpostilähestyttävän oloisessa tikissä jo nyt – ja nelisen kymppiä on melko paljon nuorena juotavasta Burgunderista. HdV:n Chassagne-Montrachet on oikein upea ja vaikuttava valkoviini, mutta hinta-laatusuhde kiikkuu OK:n ja heikon välillä, kallistuen himpun verran jälkimmäisen suuntaan.

Mutta jos nytheti kaivataan tyylikästä Beaunea ruokapöytään, on tämä varmempi ratkaisu kuin Seguin-Manuelin uutuus.

Lyhyesti: Tyylikkään tamminen, runsas, ryhdikäs ja elegantti Côte de Beaunen valkoviini niin fiinien ruokien kanssa kuin puhtaaseen nautiskeluunkin.

Arvio: Tyylikäs – varsin upea, tasapainoinen ja vivahteikas tammitettu Chardonnay. Kokonaisuus vaikuttaa enemmän nuorena juotavalta kuin pitkää säilytystä kaipaavalta.

Hinnan (40,70e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

  1. Erinomainen postaus!

    Pidän erityisesti tuosta 'nytheti' kommentista.
    On totta että Seguin-Manuel on vielä aivan palasina mutta tulee menemään muutaman vuoden sisällä ohi Villamontista, joka siis tällä hetkellä on vielä huomattavasti parempi ostos.

    Voi hyvin.

    Jokkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista!

      Ja olemme selvästi samalla linjalla! Villamont on nyt nopeata nautintoa kaipaaville selvästi parempi ostos, mutta niitä, jotka pitävät Burgundereistaan kypsempinä ja kehittyneempinä, tulee Seguin-Manuel selvästi tarjoamaan tykimpää materiaalia, vaikka onkin nyt hieman levällään.

      Poista