Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.9.12

Cameleon Malbec 2011

Cameleon Malbec 2011
  • Valmistaja: Jean Bousquet
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Mendoza, Tupungato
  • Rypäleet: Malbec (100%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 32,90e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 33,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Malbec – tuo rypäle, jonka Argentiina on tuntunut omivan täysin itselleen. Tätä nykyä Chilessä muutamat tuottajat ovat ruvenneet kokeilemaan rypäleen viljelyä, minkä lisäksi sitä löytää Ranskasta pieniä määriä Bordeaux'n ja erityisesti Cahors'n seuduilta, mutta muuten jos vastaan tulee Malbecia, on se äärimmäisen suurella todennäköisyydellä Argentiinasta. Kuten myös tämä 3 litran luomulaatikkoviini.

Väriltään viini on lähes täysin läpinäkymätön ja mustahko punaisella vivahteella. Runsas tuoksu on mausteinen, kypsän mehevä, hennon lihaisa ja makean vaniljaisen tamminen.

Suussa viini on hyvin täyteläinen ja pehmeä mutta tömäkkä. Tumman marjainen hedelmäisyys tarjoilee erityisesti kirsikka- ja karhunvatukkahilloa mutta myös kepeän karvasta hapankirsikkaa ja tuoretta mustikkaa. Maussa on hieman persoonaa ja kokonaisvaikutelma on hieman musteinen ja rasvainen, mutta ennen kaikkea turhan suoraviivainen, makean ylikypsä ja helppo. Alkoholi (14%) ei maistu, mutta tekee viinistä selvästi tulisen oloisen. Tammi on melko selvää, yliuuttunutta vaniljaisuutta. Tanniinit ovat melko hillittyjä eivätkä ne juurikaan onnistu tuntumaan ellei viiniä pyörittele pitkään suussa, kokonaisuus on korkeintaan keskitanniininen. Happoja saisi olla enemmänkin: viini ei ole hirvittävän löysä ja lihava, mutta kokonaisuus jää hieman raskaanpuoleiseksi ja todennäköisesti jäännössokerin (4 g/l) myötä turhankin pehmeäksi. Runsaammilla hapoilla viinin hilloinen hedelmä ei olisi niin framilla, nyt viini on ajoittain jopa kosiskelevan makean oloinen.

Jälkimaku on pippurinen, vaniljaisen tamminen ja lämmin, muttei kovinkaan pitkä. Kielelle jää melko paljon tummia marjoja, erityisesti mustikkaa.

Tuhtien viinien ystävälle Cameleonin Malbec toiminee ruokaviininä – erityisesti hyvin kypsän punaisen lihan tai tuhdisti maustetun possun palanpainikkeena – mutta kokonsa ja helpostilähestyttävyytensä puolesta viini on lähinnä kelvollinen seurusteluviini illanistujaisiin. Hintansa puolesta viini ei ole edullisimpien BIBien päästä, mutta on myös pykälän verran parempi esitys kuin edullisimmat etelä-amerikkalaiset punkerot. Ei erityisen vaativa tai vakavastiotettava viini, mutta näppärä valinta silloin, kun määrä ratkaisee.

Lyhyesti: Helpostilähestyttävä, runsaan täyteläinen, melko makean hilloinen ja vaniljaisen tamminen hanaviini. Ei järin kummoinen esitys, mutta hakkaa monet edullisemman hintaluokan mauttomat, tylsät ja rakenteettomat BIBit.

Arvio: Keskinkertainen – ihan juotava peruspunkero, mutta turhan helppo, makea ja yllätyksetön, että se erityisesti puhuttelisi allekirjoittanutta. Tämmöinen perusluotettava tusinaviini, joka kelpaa moneen makuun. Toimivampi seurustelukäyttöön kuin ruoan kumppaniksi.

Hinnan (33,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti