Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.12

Devil's Lair Cabernet Sauvignon 2004

Devil's Lair Cabernet Sauvignon 2004
  • Valmistaja: Devil's Lair
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: West Australia, Margaret River
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (77%), Merlot (20%), Cabernet Franc (3%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 149,00 SEK (~16,58e, Kesäkuu 2011, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: 169,00 SEK (~19,69e, Tammikuu 2013, Systembolaget, beställningssortiment)
Devil's Lair on peräisin Länsi-Australiasta; alueesta, joka pinta-alaltaan hallitsee lähes puolta koko maasta, mutta josta tulee vain n. 5% koko maan viinituotannosta. Tämä alue on kuitenkin tunnettu erityisesti keskimääräistä laadukkaammista viineistään. Devil's Lair edustaa tätä laatuviinipäätä omalla, vahvasti Bordeaux-henkisellä Cabernet Sauvignon -viinillään (viinin pohjana on Cabernet-vetoinen Bordeaux-blend, jota on kypsytetty kaksi vuotta ranskalaisissa tammitynnyreissä.)

Viinin väri on yleensä niin syvänpunaista aussi-Cabernet'ta selvästi kirkkaampi ja on sävyltään jo rusehtavaan taittuva punainen. Tuoksusta saapuu klyyvariin runsaan marjasadon jälkeen melkeinpä hammastahnamainen (eukalyptusta? minttua?), raikas tuoksu.

Maku on, kuten aussi-Cabernet'lta odottaakin saattaa, hyvin kypsän mustaherukkainen ja lähes hillomaisuuteen asti ulottuvan makea, mutta selvästi moniin vastaavanlaisiin viineihin kevyempi. Tämän jälkeen kuvaan astuvat mukaan melko vahvat ja ryhdikkäät hapot, jotka keventävät hillomaisuuden ainoastaan makeahkon meheväksi karhunvatukkaisuudeksi ja tasapainoisemmaksi. Tanniineja tuntuu lopuksi olevan melko paljon, mutta ne ovat jo hyvin pehmenneitä ja soljuvat samettisesti suussa. Kaiken yllä leijuu häilyvä, setrinen tammisuus, joka ottaa tiukemman otteen jälkimaussa. Jälkimaku on yleisesti miellyttävän pitkä, ja vaikka siitä hedelmäisyys katoaa melko pian, tammisuus ja yllättävän raikastava eukalyptuksinen kurkkupastillisuus pysyvät kielellä vielä pitkään.

Viini on yllättävän tasapainoinen ja tyylikkään hillitty paketti. Se ei yritä olla kaikkea yhtä aikaa ja uskomattoman paljon, vaan pelaa korttinsa rauhallisen varmasti. Vaikka omaperäinen, yrttisen raikas aromikkuus viinissä ei ole varmasti kaikkien juttu (itsekin olen vähän 50-50 mitä mieltä viinistä pitäisi olla), tuo se sentään viiniin mukavasti omintakeisuutta samalla kun koko paketti yleisesti on varsin tyylikäs ja onnistunut. Vaikka viini avattiin varsin kypsäksi ehtineessä iässä, lupaa sen rakenne vielä tässäkin vaiheessa hyvää ikää, ja viini todennäköisesti tulee kypsymään edullisesti vielä viitisen vuotta ennen kuin ryhtyy hiipumaan.

Tästä vuosikerrasta voisin jopa maksaakin kohtuullisen Bordeaux'n hinnan, eli parisen kymppiä, mutta uudemmalle vuosikerralle järkevämpi hinta olisi viidentoista euron kieppeillä. Vaan saapa nähdä saapuuko viini koskaan Alkon valikoimiin. Viini on joka tapauksessa mukavaa vaihtelua helppoihin ja mahdollisimman nuorena juotaviin aussi-cabbiksiin.

Lyhyesti: Melko täyteläinen, tyylikäs, tasapainoinen ja omalaatuisen eukalyptuksinen Bordeaux-blend Australian arvostetulta Margaret Riverin alueelta.

Arvio: Tyylikäs – viini ei yritä selvästikään olla Bordeaux-klooni, vaan yhdistää kotimaansa ja arvostetun Ranskan viinialueen parhaimmat puolet, onnistuen tässä vallan kiitettävästi.

Hinnan (19,69) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti